ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ

Η λίμνη Βεγορίτιδα βρίσκεται στο χωριό Άγιος Παντελεήμονας και διοικητικά ανήκει στους νομούς Φλώρινας και Πέλλας. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας με πλούσια χλωρίδα και πανίδα,καλύπτοντας 72500 τ.μ, με βάθος 50μ. περίπου. Αποτελεί εξαιρετικής σημασίας υδροβιότοπο καθώς φιλοξενεί πολλά και σπάνια είδη πουλιών και ψαριών. Σαν συνέπεια αυτού η λίμνη  εντάσσεται στη ζώνη προστασίας της NATURA 2000 .

Ειδυλλιακή ατμόσφαιρα και μοναδικές εικόνες από το μεγαλείο της φύσης είναι μόνο κάποιες λέξεις για να ταξιδέψετε νοερά ως εκεί.
Για όσους είναι λάτρεις της περιπέτειας, η λίμνη προσφέρεται για εναλλακτικό τουρισμό όπως κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, λεμβοδρομίες και ψάρεμα. 
Για τους πιο ρομαντικούς περιηγητές, ένας περίπατος το σούρουπο στις όχθες της λίμνης είναι ο ιδανικότερος τρόπος για κλείσει ευχάριστα η ημέρα. Η λίμνη Βεγορίτιδα αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του συμπλέγματος των λιμνών Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας και Πετρών, των οποίων δέχεται τα νερά μέσα από σύστημα διωρύγων και σήραγγας. Τροφοδοτείται από τα υδατορέματα Φαράγγι, Πεντάβρυσο (Σολού), Άνω Γραμματικού, Παναγίτσας, Άρνισσας και της λεκάνης απορροής της, η έκταση της οποίας ανέρχεται σε 1853 km2.

ΛΙΜΝΗ ΧΕΙΜΑΔΙΤΙΔΑ

Η Χειμαδίτιδα βρίσκεται στα νότια του νομού Φλώρινας.

Καλύπτει μια επιφάνεια 9.600 στρεμμάτων με μέγιστο μήκος τα 6,3 χλμ. και μέγιστο πλάτος τα 2,5 χλμ. Πρόκειται για μια αβαθή λίμνη με μέσο βάθος το ένα μέτρο και μέγιστο τα 2,5 μ., καθιστώντας την ένα ιδανικό ενδιαίτημα για πολλά παρυδάτια και υδρόβια πουλιά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 593 μέτρων. Η Χειμαδίτιδα περιβάλλεται από μεγάλες ελώδεις εκτάσεις, ενώ το 70% της λίμνης καλύπτεται από πυκνούς, διάσπαρτους καλαμιώνες. Πάνω από 150 είδη πουλιών ζούνε στη Χειμαδίτιδα, από τα οποία πολλά είναι κινδυνεύοντα και προστατεύονται από το νόμο. Η λίμνη αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό βιότοπο για την σπάνια βαλτόπαπια και το γκισάρι, καθώς αυτά τα δύο είδη παπιών δημιοργούν εδώ τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της χώρας.

ΛΙΜΝΗ ΠΕΤΡΩΝ

Η λίμνη Πετρών βρίσκεται στα νότια του νομού Φλώρινας σε υψόμετρο 527 μέτρων και καλύπτει μία έκταση 10 τετρ. χλμ. Πρόκειται για μια αβαθή λίμνη με μέγιστο βάθος τα 5 μέτρα και μέσο βάθος τα 2,6 μέτρα, η οποία συχνά παγώνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν διάφοροι αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά τοπωνύμια που αποδεικνύουν ότι η περιοχή κατοικείται από πολύ παλιά.
Η λίμνη Πετρών αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό βιότοπο για την ορνιθοπανίδα της χώρας μας. Εδώ ζούνε και διαχειμάζουν κοντά στα 130 είδη. Σημαντική είναι η αναπαραγωγική αποικία της λαγγόνας, μία από τις τρεις που υπάρχουν στην Ελλάδα. Επίσης σημαντική είναι η αναπαραγωγή στη λίμνη της σπάνιας βαλτόπαπιας.

Στη λίμη Πετρών ζούνε ακόμα βίδρες, ενώ στα γύρω χωράφια απαντώνται οι σπάνιοι λαγόγυροι. Η πανίδα συμπληρώνεται από την περιστασιακή παρουσία του λύκου και από άλλα θηλαστικά.

Η ιχθυοπανίδα της λίμνης φτάνει τα 20 είδη, όπως γριβάδια, τούρνες, πέρκες, χέλια.Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίμνη ζούνε δύο ενδημικά γαστερόποδα που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά κινδυνεύοντα στο Κόκκινο Βιβλίο, το Marstoniopsis graeca και το Graecoanatolica vegorriticola.

ΛΙΜΝΗ ΖΑΖΑΡΗ

Η Ζάζαρη είναι μικρή λίμνη της βόρειας Ελλάδας που βρίσκεται στα νότια του νομού Φλώρινας.Έχει έκταση περίπου 2 Km2 και βρίσκεται σε υψόμετρο 602 μέτρων. Το μέσο βάθος της είναι 4,6 μέτρα. Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Βορείου Ελλάδας. Ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και θεωρείται από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας.  Πρόκειται για έναν σημαντικό βιότοπο για πουλιά, ενώ γύρω της υπάρχει ένα πανέμορφο μωσαϊκό μεικτών δασών, λιβαδιών και αγροτικών εκτάσεων. Στις όχθες της είναι το Λιμνοχώρι, ο μοναδικός παραλίμνιος οικισμός της περιοχής.

Η λίμνη Ζάζαρη είναι ένας πολύ σημαντικός υγρότοπος για την ορνιθοπανίδα, καθώς εδώ ζούνε πολλά σπάνια είδη. Στην περιοχή απαντώνται 141 είδη πτηνών, 96 από τα οποία φωλιάζουν στην περιοχή.